Sunday, March 25, 2007

Vecka 1 - Ljud och rörlig bild

Lite frågor som det skulle svaras på:

Vad är en CCD?

CCD (charge-coupled device) då man inte använder film för att fånga motivet används istället ett chip. Detta omvandlar ljuset (ljuset, färgerna osv) till data som kameran kan förstå. Antingen används ett chip som fångar röd, grön och blå... eller så har man ett separat chip för varje färg (för bättre resultat).

Vad innebär bitdjup i ljudsammanhang?

Bitdjupet avgör ljudets kvalité. När man digitaliserar ljudet gör man det inte konstant, utan ett visst antal gånger i sekunden. Ju högre bitrate destu oftare har man mätt av och därmed får man en mer korrekt ljudåtergivning.

Vad betyder intelaced scan?

Jag tar en monitor (CRT) som exempel. När den ritar upp bilden delar den upp skärmytan i horisontella linjer (jämna och ojämna) och fyller i dom jämna först (uppifrån och ner) och sedan dom ojämna.

Vad är en CODEC?

En CODEC har som uppgift att koda/avkoda en film. Dels så att t.ex. en dator kan förstå vad som ska visas, samtidigt som den också kan användas för att komprimera filmen till önskad storlek.

Vad innebär vitbalans?

Eftersom att kameran inte är lika bra på att läsa av ljus och färger som ögat kan den behöva en liten hjälp på vägen. Ett verktyg är vitbalansen. Genom att visa kameran vad som är vitt kan den utefter det återge alla färger hyffsat korrekt.

Labels:

1 Comments:

Blogger Elin Nilsson said...

Klassens enda Elin här... Gillade sättet du svarade på frågorna. Väldigt lättförståeligt!

2:59 PM

 

Post a Comment

<< Home